26 Kasım 2014 Çarşamba

Edirnede Gezilecek Yerler

Edirne’de Bunları Yapın

Edirne’ye gitmeyi düşünüyorsanız ve Edirne’ye gidince ne yapacağım diye merak ediyorsanız işte Edirne’de yapmanız gerekenler. Edirne’ye gidip de yapmadan dönmemeniz gereken şeyleri aşağıda sıraladık. Edirne’de keşke bunu da yapsaydım, keşke şuraya da gitseydim demek istemiyorsanız işe size fırsat. Edirne denince akla ilk gelen şeyler Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii, Kırkpınar Yaylı Güreşleri ve Meriç Nehridir. Bunların yanı sıra Edirne’nin tarihi yerleri, yöresel lezzetleri ve antik kentleri de Edirne’ye ayrı bir güzellik katmakta ve önem kazandırmaktadır.

Edirne’ye gittiğiniz zaman yapılacaklar listenize Saatli Medrese, Meriç Nehri, Peykler Medresesi, Edirne Müzesi, Ainos Antik Kenti, Tunca Nehri, Selimiye Arasta Çarşısı ve Ali Paşa Çarşısında gezmeyi, Deva-i misk tatlısından yemeği, misk sabunu ve peynir şekeri almayı mutlaka ekleyin.

İşte Edirne’de Yapılacak Şeyler

Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Kırkpınar Yağlı Güreşleri
Kırkpınar Yağlı Güreşleri
Ünü ülke dışına kadar yayılan Kırkpınar Yağlı Güreşlerini ülkemizde de duymayan yoktur herhalde. 600 yıldan fazla bir süredir yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri artık Edirne’nin simgelerinden birisi olmuştur. Bu güreşler Haziran ayının sonunda başlar ve Temmuz ayının başında sona erer. Dolayısıyla Edirne’ye en çok turistte bu dönemde gelmektedir. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde güreşecek pehlivanlar 3 gün boyunca güreş tutarlar ve üçüncü gün yapılan finallerde her kategorideki 1., 2. ve 3.’lere ödülleri verilir. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Unesco tarafından da “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine alınmıştır.

Edirne Selimiye Camii

Selimiye Camii
Selimiye Camii
Selimiye Camii, bilindiği gibi Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Edirne’de bulunan dönemin Osmanlı padişahı 2. Selim tarafından yaptırılan bu camii, Mimar Sinan’ın ustalık eseridir. Selimiye Camii, 1568 yılında yapılamya başlanmış ve 1575 yılında yılında ibadete açılmıştır. Ama bu açılışı görmeye Osmanlı padişahı 2. Selim ömrü yetmemiştir. Selimiye Camii, Edirne’nin merkezinde bulunmaktadır. Selimiye Camii, tek bir kubbeden meydana gelir ve 4 minaresi, her minaresinde 3 şerefeden meydana gelir. Minarelerin yükseklikleri ise 85 metreyi bulmaktadır.

Edirne Meriç Köprüsü

Meriç Köprüsü
Meriç Köprüsü
Meriç Köprüsüde Edirne’nin simgeleri haline gelmiş yapıtlardandır. Yüzyıllardır Meriç Nehri üzerinde bulunan bu köprüde yürümenin keyfi bir başkadır. Özellikle ilkbaharın gelmesiyle Meriç Köprüsü ve çevresi harika bir manzaraya bürünür ve renkgarenk bir görünüme kavuşur. Eğer doğal güzelliklerin iç içe olduğu bu yerde doğanın tadını çıkarmak istiyorsanız Meriç Köprüsünde vakit geçirmenizi tavsiye ederiz.

Edirne Kakava Şenlikleri

Kakava Şenlikleri
Kakava Şenlikleri
Kakava Şenlikleri, her senenin Mayıs ayında yapılır ve tıpkı bir bayram havasında geçer. Edirne’nin en eğlenceli şenliği olan Kakava Şenliklerinde herkes son derece coşkuludur. Kakava Şenlikleri Edirne’de yaşayan Romanların yaptığı şenliklerdir.

Edirne’ye Gidince Yapmadan Dönmeyin

* Edirne’deki müzeleri görmeden,
 Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi
Edirne Türk İslam Eserleri Müzesi
* Selimiye Camii’ni gezmeden,
Selimiye Camii
Selimiye Camii
* Ali Paşa Çarşısından alış veriş yapmadan,
Ali Paşa Çarşısı
Ali Paşa Çarşısı
* Meriç Nehri kenarında yemek yemeden,
* Edirne’nin yöresel lezzetlerinden beyaz peynirini, deva-i misk şekerini, badem ezmesini ve ciğer tavasını yemeden,
Ciğer Tavası
Ciğer Tavası
* Kırkpınar Yağlı Güreşlerini izlemeden
Kırkpınar Yağlı Güreşleri
Kırkpınar Yağlı Güreşleri
dönmeyin…

Edirne’nin En Meşhurları

Edirne’ye gezmeye gidecek yada Edirne hakkında meraklı olanlar için Edirne ilinin nelerinin meşhur olduğunu sizlere anlatıyoruz. Kısaca Edirne ilinin neleri meşhurdur diye sıralamak gerekirse;

Edirne, bulunduğu coğrafi konum gereği birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. M.Ö. 7. y.y. kadar uzanan tarihinde özellikle Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca burada yaşamış ve derin izler bırakmıştır. Osmanlı İmparatorluğu topraklarına dahil olduğu süre çinde 92 yıl boyunca Osmanlı’ya başkentlik etmiş bir şehrimizdir. Şuan ki konumu göz önüne alındığında ise sınır ili olması sebebiyle stratejik bir konuma sahip.
Sıraladığımız bu kadar önem arz eden durumunun yanı sıra Edirne doğal güzellikleri, yöresel yemekleri, tarihi yapıları ile de ülkemizin güzide şehirlerindendir. Edirne denince akla ilk gelen şey rabi ki Selimiye Camii. Selimiye Camii hariç Edirne’nin diğer meşhur yerleri ise Meriç Nehri ve Ainos Antik Kenti’dir. Edirne’nin en meşhur yöresel lezzetlerini sıralayacak olursak elbasan tavası, etli kandil mantısı, kıymalı saray pidesi, bulgurlu kol böreği, zerde, nişasta helvası ilk akla gelenlerdir.

Edirne Selimiye Camii

Selimiye Camii
Selimiye Camii
Bilindiği gibi Selimiye Camii’yi Mimar Sinan yaptı ve bu camiiyi Mimar Sinan ustalık eseri olarak isimlendirmiştir. Selimiye Camii’nin mimari yapısı içinde birçok sırlar vardır. sahip olduğu özellikler halen hayretler uyandırmakta. Edirne’ye gidenlerin Selimiye Camii’nin hem içini hemde dışını gezip bu görkemli mimarinin atmosferini yaşamaları gerekir.

Edirne Meriç Nehri

Meriç Nehri
Meriç Nehri
Bulgaristan’dan başlayıp Edirne’de devam eden Meriç Nehri, balkanlar bölgesinin en büyük nehri olma özelliğine sahiptir. Meriç Nehrinin yaz mevsimindeki inanılmaz manzarası görülmeye değerdir.

Edirne Ainos Antik Kenti

Ainos Antik Kenti
Ainos Antik Kenti
Ainos Antik Kenti Edirne’nin Enez ilçesine bağlı bir antik kenttir. Türkiye’de bulunan birçok antik kentten birisi olan Ainos Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan kalıntılar tarihe ışık tutmuştur. Ainos Antik Kenti, Edirne’nin ne kadar zengin bir tarihe sahip olduğunu belgeler niteliktedir.

Edirne Elbasan Tavası

Edirne Elbasan Tavası
Edirne Elbasan Tavası
Edirne’nin yöresel yemekleri içinde ayrı bir yere sahip olan elbasan tava yemeği tadıyal ün yapmıştır. Sadece Edirne’de yenildiği zaman gerçek elbasan tava lezzetini alabileceğeiniz bu yemeği yemeden Edirne’den çıkmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...